התיישנות חוב ארנונה ואיסור חיוב רטרואקטיבי
הרשויות המקומיות יכולות לפעול לגביית חובות ארנונה בשתי דרכים: האחת – באמצעות הגשת תובענה לבית המשפט, והשנייה – באמצעות הליכי גבייה מנהליים.
האם יש מניעה להגיש תביעה משפטית לגביית חוב עתיק יומין? מהו הדין כאשר הרשות המקומית מחליטה לגבות חוב כזה בהליכי גבייה מנהליים?
הגשת תובענה לבית המשפט: תובענה משפטית בגין חוב ארנונה שנוצר לפני למעלה משבע שנים צפויה להיכשל. חוב אינו "מתיישן", אבל הזכות להגשת תובענה משפטית מתיישנת 7 שנים לאחר שנוצרת עילת התביעה.
אם רשות מקומית מגישה תובענה אזרחית לגביית חוב ארנונה, שנוצר 7 שנים ומעלה לפני יום הגשת התביעה, והנתבע מעלה את טענת ההתיישנות בכתב ההגנה, יש להניח כי היא תתקבל. אולם אליה וקוץ בה. גם כאשר בית המשפט מקבל את טענת ההתיישנות ודוחה את התובענה, החוב של האזרח אינו נמחק מפנקסי הרשות המקומית, אלא רק מונע מהרשות המקומית לפעול לגביית החוב באמצעות תביעה משפטית בעניין זה דן בית המשפט (עת"מ 2596/07 האפוטרופוס הכללי ירושלים נ' עיריית ראשל״צ). עולה השאלה, כיצד יכולה הרשות המקומית לנסות ולגבות חוב כזה?
גביית החוב באמצעות הליכי גבייה מנהליים: הדרך הנפוצה בקרב הרשויות המקומיות לגביית חובות ארנונה ישנים היא גבייה מנהלית. נישום המבקש להתנגד להליכי הגבייה חייב לפתוח בהליך משפטי מתאים ובמועד המתאים.
אין הכרעה חד משמעית בפסיקה ממנה ניתן ללמוד כי הרשויות המקומיות מנועות מלגבות חוב ארנונה ישן בגבייה מנהלית. יש שפסקו כי טענת ההתיישנות תופסת גם במקרה כזה, ויש שפסקו כי זו טענת הגנה שהאזרח -התובע אינו רשאי להעלותה בתביעה שיגיש כנגד הליכי הגבייה .
אזרח המבקש לתקוף את הליכי הגבייה של חוב ארנונה "עתיק", חייב לבסס את טיעוניו. עליו לשחזר את המידע ואת החומר הרלבנטי בגין תקופת החוב. רצוי לבדוק האם החזיק בנכס בתקופה נשוא החוב, האם קיבל פניות מהרשות המקומית בעניין החוב, האם הפניות נשלחו לכתובת מגוריו, לכתובת עסקו או לכתובת שגויה, וכיוצא באלה.
במידה ובית המשפט יקבע, כי הרשות המקומית מנועה מלפעול לגביית החוב בגבייה מנהלית, אין החוב נמחק מפנקסי העירייה. על מנת שהחוב יימחק – על האזרח לדאוג כי הרשות המקומית תגיש בקשה מנומקת לשר הפנים לאישור מחיקת החוב מפנקסיה.
בעניין חיוב רטרואקטיבי הלכה היא כי בהתרת חיובי ארנונה רטרואקטיביים. התרת חיובים תיעשה בכפוף למבחן דו-שלבי של סמכות ושיקול דעת. מבחינת הסמכות, כל עוד לא קיימת הסמכה מפורשת לחיוב רטרואקטיבי בחוק, בהעדר הסמכה מפורשת בחקיקה המסמיכה את הרשויות המקומית להשית ארנונה באופן רטרואקטיבי, קמה החזקה נגד תחולה למפרע העניין זה . בע"א /714890 עיריית ירושלים נ' ששון לוי . בפסיקה תקדימית מאוחרת בבית המשפט המחוזי בנצרת ביטל בית המשפט בהחלטה יוצאת דופן חוב ארנונה רטרואקטיבי של חנות הום סנטר לעיריית עפולה. על פי הפסיקה, העובדה שבסקר מדידות מ־2009 נמצא שטח בנוי נוסף שלא חויב בארנונה מאז החל לפעול הסניף ב־2004, אינה מצדיקה הטלת חיוב רטרואקטיבי. על פי פסיקת בית המשפט, החיוב החדש ייכנס לתוקפו רק מ־2009 ואילך החל ממועד המדידה האחרונה שנעשתה. עת"מ 254-09 ניתן ביום 27/03/2011