יחסי עובד מעביד מעוגן בחוק ובחוקי מגן , זאת על מנת לשמור על זכויותיהם הלגיטימיות והבסיסיות של עובדים ומגנה על עובדים במקרים לא מעטים של הפרת זכויות, אי תשלום תנאים סוציאליים, שלילת שכר, הרעה בתנאי העבודה הלנת שכר, אי תשלום שעות נוספות , פיטורי נשים בהיריון ועוד.
א. תחילת יחסי עובד מעביד
עובד אשר התקבל לעבודה וברצונו לעגן את תנאיו מול המעסיק , חובה עליו לחתום על הסכם עבודה בנוסף לדרישה לקבלת "הודעה לעובד בדבר תנאי העבודה בהתאם לסעיף 1 לחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה), תשס"ב – 2002.
במסגרת יחסי עובד מעביד , על המעסיק לשלם ולהפריש לעובד תנאים סוציאליים המעוגנים בחוק להלן:
1. כל עובד שמלאו לו 21 ועובדת שמלאו לה 20 זכאים להפרשות לביטוח פנסיוני קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים . במקרה שהעובד היה מבוטח בביטוח פנסיוני לפני שהתקבל לעבודה והיה מבוטח בעת קבלתו לעבודה, הוא יהיה זכאי להפרשות לביטוח פנסיוני כבר מיומו הראשון בעבודה, כלומר לא תחול עליו תקופת המתנה כלשהי לפני שיבוטח על-ידי מעסיקו ובלבד שהשלים שלושה חודשי עבודה רצופים.
ובמידה ולעובד לא נפתחה מעולם חשבון פנסיוני על העובד להודיע למעסיק באיזה גוף מוסדי קופת גמל, קרן פנסיה או חברת ביטוח) מסוים הוא בוחר לניהול החיסכון, ושאליו יש להעביר את הכספים.
2. כל עובד זכאי לדמי הבראה, רק לאחר שהשלים את שנת עבודתו הראשונה במקום העבודה. דמי ההבראה מחושבים בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה, בהתאם להיקף משרתו ובהתאם למשך העסקתו באותה שנה. גובה דמי הבראה ליום מתעדכן בהתאם לעליית מדד המחירים הכללי לצרכן, במסגרת צו הרחבה.
3. כל עובד זכאי לחופשה שנתית הנקבעת בהתאם לוותק שצבר במקום עבודתו ובהתאם להיקף משרת החל מ- 12 ימים .
4. עובדים שנעדרו מעבודתם עקב מחלה למעלה מיום אחד זכאים לתשלום מהמעסיק עבור ימי המחלה עבור היום השני והשלישי של תקופת ההיעדרות זכאים ל- 50% משכר העבודה הרגיל והחל מהיום הרביעי והלאה זכאים ל- 100% משכר העבודה תקופת הזכאות לדמי מחלה לא תעלה על תקופה מצטברת של יום וחצי לכל חודש עבודה, מלבד עובדים שלגביהם נקבע אחרת.
ב. יחסי עובד מעביד וקיומם בתשלום שכר כנגד חשבוניות מס
במקומות העסקה רבים, מועסקים עובדים במסגרת יחסי עובד-מעביד כנגד חשבוניות-מס, במקרים מסוימים בית הדין יפסוק כי מתקיימים יחסי עובד מעביד מלאים. בתי-הדין לעבודה החילו מספר מבחנים, שאמורים לסייע בקביעה אם נתקיימו יחסי עובד-מעביד. בין המבחנים נכללים מבחני השתלבות, "המבחן המעורב", על מי מושת הסיכון בהתקשרות, כיצד ראו הצדדים את ההתקשרות ביניהם, ומי היה זה שבחר את סוג ההתקשרות ואת צורת התשלום. במבחנים אלה נקבע כי נקודת המוצא היא , במידה והעובד הועסק במשך 8 שעות עבודה חמישה ימים בשבוע ובמקביל לא הועסק במקום עבודה נוסף , יראה בית הדין כי בין הצדדים התקיימו יחסי עובד מעביד. ראה פסיקה בעניין זה שיוצג ע"י ד"ר אלון גלבוע : קויטני נ' י.מ. ענק השערים בע"מ -ד"מ 6030-09-13 (תל אביב-יפו).
ג. פיצויי פיטורים לעובד/ת שהתפטר/ה עקב מעבר דירה.
בהתאם לסעיף 8 לחוק פיצויים פיטורין קובע : עובד או עובדת שהתפטרו ממקום עבודתם בשל מעבר דירה, בהתקיים אחת מהנסיבות הבאות יראו זאת כפיטורין:
1. עובד שהתפטר לרגל נישואיו, ועבר בעקבותיהם ליישוב בישראל שבו גר בן-זוגו, אם המרחק בין מקום מגוריו החדש של העובד לבין מקום מגוריו הקודם הוא 40 ק"מ לפחות, ומקום מגוריו החדש רחוק יותר ממקום עבודתו מאשר מקום מגוריו הקודם.
2. עובד שהתפטר לרגל מעבר מיישוב שאינו חקלאי ליישוב חקלאי.
3. עובד שהתפטר לרגל מעבר מיישוב שאינו באזור פיתוח ליישוב באזור פיתוח.
כלל זה יחול בתנאי שהעובד יגור לפחות 6 חודשים ביישוב שאליו העתיק את מגוריו.
4. עובד שהעתיק את מקום מגוריו בשל העברה בתפקיד של בן-זוגו המשרת בשירות צבאי על פי התחייבות לשירות קבע, והמרחק בין מקום מגוריו החדש לבין מקום מגוריו הקודם הוא 40 ק"מ לפחות ומקום מגוריו החדש רחוק יותר ממקום עבודתו מאשר מקום מגוריו הקודם.
5. עובד שהעתיק את מקום מגוריו להתנחלות או היאחזות, וגר באותו מקום לפחות 6 חודשים רצופים.
6. עובד שהעתיק את מקום מגוריו בשל העברה בתפקיד של בן-זוגו המשרת במשטרת ישראל או בשירות בתי הסוהר, והמרחק בין מקום מגוריו החדש לבין מקום מגוריו הקודם הוא לפחות 40 ק"מ ומקום מגוריו החדש רחוק יותר ממקום עבודתו מאשר מקום מגוריו הקודם.
7. עובד שהתפטר מעבודתו והעתיק את מקום מגוריו עקב הצטרפותו לבן זוגו העובר למקום עבודה אחר ולמקום מגורים אחר בישראל, הנמצאים לפחות 40 ק"מ ממקום מגוריו הקודם, בתנאי שמקום מגוריו החדש של העובד רחוק יותר ממקום עבודתו לעומת מקום מגוריו הקודם והעובד גר 6 חודשים לפחות במקום מגוריו החדש.
ראה פסיקה בעניין זה שיוצג ע"י ד"ר אלון גלבוע יסמין נ' רגליים הרשת הארצית לבריאות כף הרגל והגב בע"מ 701312-05-14.
ד. הרעה בתנאי העבודה
1. עפ"י סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, אם עובד התפטר מחמת הרעה מוחשית בתנאי עבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, התפטרותו תזכה אותו בפיצויי פיטורים (אם העובד בעל וותק של שנה ומעלה בעבודה.
2. בסוגיית הרעה בתנאי העבודה של מעסיק כלפי עובד , הינה בכל הקשור להרעה מוחשית בתנאי העבודה ו/או נסיבות אחרות שביחסי עבודה, שבהן אין לדרוש מהעובד כי ימשיך בעבודתו. בתי הדין דנו בסוגיה וקבעו את המקרים בהן יקבע כי מדובר ברעה ממשית להלן.
3. שלילת הטבות כדוגמת : רכב סלולרי ועוד
4. פגיעה בשכר עבודה ותנאים סוציאלים.
5. שינוי לרעה במהות העסקה , העברה מתפקיד לתפקיד נחות יותר ועוד.
8. העתקת מקום העבודה למרחק הגדול יותר מ- 40 ק"מ.
9. החלפת מעסיקים שיש בה לפגוע בתנאי העסקה.
10. פגיעה ועלבון העובד ע"י המעסיק.
11. הלנת שכר מתמשכת.
ראה פסיקה בעניין זה שיוצג ע"י ד"ר אלון גלבוע גיא אפרתי נ' חב' פיק אפ ס"ע 14981-02-11 ו- ע"ע 30266-05-13