האם רשאי בעל נכס להשתמש בכוח סביר לפינוי השוכר בעקבות הפרת הסכם שכירות במטרה לפנותו ?
השכרת נכס נחשבת כעסקה פשוטה, ורבים מבעלי הנכסים אינם טורחים לפנות לעורך דין לצורך עריכת הסכם שכירות, ובדרך כלל "מאתרים " הסכם שכירות סטנדרטי מחברים ומהאינטרנט , ומכוחו מתבצעת עסקת השכירות כולה.
לעיתים, קרובות , המציאות מכה בפרצופם של בעלי הנכסים, הם נקלעים לסכסוכים, אשר אינם מקבלים בדרך כלל ביטוי בהסכם ואינם מסוגלים לאכוף את הפרת ההסכם כלפי הדייר המפר ועומדים חסרי אונים לנוכח סירובו של הדייר לשלם דמי שכירות , לפנות את המושכר ולשלם פיצויי עבור הנזקים שגרם .
בתום הסכם השכירות ו/או הפרת ההסכם טרם סיומו בהן מפר השוכר, בהפרה יסודית, את הסכם השכירות, ומסרב לשלם את דמי השכירות, רשאי המשכיר להביא לסיום תקופת השכירות ולפנות את השוכרים מהנכס .
בעת הפרת ההסכם , על בעל הנכס לידע בכתב את השוכר כי הפר את ההסכם ובשל כך עליו לפנות הנכס מידית ולפצות את המשכיר בשל ההפרה .
במידה והשוכר מתעלם מהודעת הפינוי של המשכיר, עומדות בפני בעל הנכס מספר דרכי פעולה, עליהן יורכב להלן, תוך הצגת יתרונותיה וחסרונותיה של כל דרך פעולה:
א. עשיית דין עצמי לצורך פינוי שוכר מדירה , עפ"י חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, אינו מאפשר בדרך כלל לבעל הנכס לפעול בדרך של עשיית דין עצמי כלפי שוכר, אפילו כשבין הצדדים אין יותר חוזה בר תוקף, שכן השוכר אינו נחשב כמי שפלש לדירה שלא כדין. התפיסה המקובלת בפסיקה היא כי בעלים במקרקעין אינו ראשי להשתמש בכוח ולעשות דין עצמי אפילו כנגד מסיג גבול, אלא בנסיבות בהן מדובר "בפלישה טרייה". הסכמים רבים , מכילים סעיף לפיו ראשי בעל הנכס לפעול בשימוש עצמי " נסבל" : לנתק את זרם החשמל , מים , גז וכן החלפת מנעול בדלת הדירה , הוצאת חפצים , ותפיסת חזקה בדירה , וכל זאת בעקבות הפרת הסכם השכירות על מנת לזרז את הפינוי ,
לעניין זה, (ת"א (ירושלים) 12058/07 גודניאן נ ג ד דדוש, נקבע כי במעשיו הכוחניים, של המשכיר, הייתה משום פגיעה בזכויות השוכר והתנהגות שלא בדרך מקובלת ובתום לב. ומשכך, מצא לנכון בית המשפט לחייב המשכיר בתשלום פיצויים לשוכר בגין האופן "הכוחני" בו נהג תוך עשיית דין עצמי ללא כל זכות . וכן בת"א 15723/08 טפטה טנגוט תמר ואח' נ' רומנו מנחם – נקבע כי המשכיר בהתנהגותו גרם נזק למטלטלי השוכרים ולעוגמת נפש , בכבודם ובפרטיותם , חויב בסך 20,000 ₪ ובנוסף בג"צ 2887/04 סלים אבו מדיגם נ' מינהל מקרקעי ישראל ,נקבע כי ההיתר לנקוט בדרך של עשיית דין עצמי עפ"י סעיף 18 לחוק המקרקעין מוגבל למי שהחזיק בפועל וכדין בקרקע ונושל מחזקתו ..
ב. פנייה לבית המשפט בהגשת תביעת לפינוי המושכר מהדירה , הינה הדרך המשפטית הנכונה לפינוי שוכר מהדירה, בדרך של קבלת צו פינוי השוכר מדירה בהליך מהיר . יוער , כי פנייה למשטרה – לסיוע פינוי המשכיר לא תועיל , שכן המשטרה אינה נוהגת להתערב בסכסוכים אזרחיים, ולרוב, תפנה את המשכיר לבית המשפט. כיום ישנן מקומות בהן פועלת משטרה קהילתית,לרבות סיוע משפטי המסייע בפתרון הסכסוך בסיוע מגשר שמוסמך לגשר בין הצדדים לסכסוך.